Dezlegare la peste!

Dezlegare la peste!

luni, 14 decembrie 2015 14:00:00 Europe/Bucharest

Stiu ca ''porcul'' e la putere zilele astea insa o sa vorbim in cele ce urmeaza despre peste si cum putem sa-l pastram in frigider sau congelator.Pestele e un aliment extrem de perisabil si ideal ar fi sa-l consumam in ziua in care a fost prins.Metodele industriale de pastrare a prospetimii pestelui se bazeaza pe congelarea ''in situ'' adica o data ce e prins e introdus in camere de congelare cu temperaturi exteme chiar si -60 de grade.Este evident cazul pestelui oceanic insa noi nu avem aceste echipamente pentru ca ele nu sunt destinate uzitarii domestice.Prin urmare fie luam pestele si l pastram in frigider pentru a-l gati in aceeasi zi fie il congelam pentru a fi consumat ulterior.Pestele se degradeaza imediat dupa scoaterea lui din apa de aceea fie optam pentru a limita degradarea prin prepararea lui rapid, sau fie prin congelare.In primul caz, de multe ori pastram pestele in frigider insa e recomandat ca acesta sa fie pus pe un pat de gheata pisata pentru ca transferul termic intre peste si gheata sa se faca rapid si astfel sa putem pastra prospetimea pestelui.E recomandat ca sub patul de gheata sa putem da posibilitate apei rezultate in urma topirii ghetii sa fie colectata intr-un recipient.In cazul congelarii ar fi ideal sa pastram pestele in pungi de pvc sau folie si apoi intr-o folie de aluminiu.Ar fi bine ca temperatura de congelare sa fie cat mai scazuta cu un minim de -18 grade Celsius.Este foarte importanta si decongelarea si aici foarte multe persoane gresesc,fie fac decongelarea la cuptorul cu microunde fie in apa calda eu personal nu le agreez si le consider incorecte.Cea mai buna metoda de decongelare este pur si simplu punand produsul din congelator in frigider astfel incat decongelarea sa se faca treptat. Revenind la pastrarea pestelui in frigider de a lungul timpului marii producatori de frigidere au adoptat solutii foarte eficiente prin montarea de sertare speciale cu control al umiditatii si al temperaturii tocmai in ideea pastrarii unui timp mai indelungat a alimentelor proaspete.Aceste sertarea pot crea conditii bune de pastrare a pestelui chiar si pana la 4 zile.Este cazul spre exemplu sertarelor Biofresh de la Liebherr pe care le puteti vedea in showroom-ul Premium echipand combine frigorifice si frigidere.Exista si o aplicatie disponibila pentru dispozitive cu android sau ios numita evident Biofresh care va da posibilitatea de a afla informatii interesante despre alimente si modul lor de pastrare. Totusi la achizitia pestelui din comert trebuie avute in vedere cateva chestiuni asta daca nu il cumparam viu.Branhiile la pestele proaspat sunt rosii sau roz pe masura ce se altereaza acestea devin albicioase sau maronii.Ochii trebuie sa fie luciosi si clari,carnea trebuie sa fie ferma,stralucitoare si elastica.Atentie la bucatile de carne care se degradeaza mult mai rapid ca un peste intreg deoarece sunt expuse mult mai usor la bacterii. Concluzionand va recomand consumul de peste tinand seama de micile sfaturi de mai sus iar cei care sunteti pescari sa practicati pe cat posibil Catch&Release(prinde si elibereaza), e important sa lasam ceva si generatiilor viitoare.

Postat în News De:
Katalin Nagy